Visszatekintő az Idősek Otthonában

„Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeim villanásaiból, és megvilágítják az elmúlt időt és embereket, akik élnek újra és örökké a kis karácsonyi gyertyák puha, libegő fényében.” Fekete István

Fekete István gondolatai, érzései felbukkannak, megjelennek a bentlakásos intézményekben élő idősek Adventi, karácsonyi időszakában is. Ahogy az intézményben élők összegzik életüket, számot vetnek múltjukkal, jelenükkel és jövőjükkel úgy jelennek meg a könnyek és a mosolyok a mindennapokban, és ilyenkor az ünnep közeledtével oly gyakran.

Mi is összegzünk: intézményben élők és értük dolgozók egyaránt.  Bemutatjuk, hogy milyen programokat, jeles napokat tartottunk meg a 117 fő jólétének, testi-lelki felüdülésének érdekében. Minden rendezvény mögött a hozzátartozók, önkéntesek, támogatók anyagi és személyes segítsége áll, melyet ezúton is köszönünk.

Januárban a Himnusz születésének napján a Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola diákjai Bőröndi Lajos vezetésével tartottak egy rendhagyó irodalom órát. Versek hallgatása és az énekszó az otthonban élők számára mindig nagy öröm.

A február a Farsangi mulattságé volt. A régi reklámok figurái és zenéi elevenedtek meg. Sokat készültünk és jókat nevettünk. Az ízletes fánk a helyi konyhán készült.

A test és a lélek egészségvédelme is a hónap témája volt. Bio és teljes kiőrlésű élelmiszereket kóstoltunk, majd kézműves foglalkozás keretében készítettünk tavaszváró, színes képeket.

Nőnapon megalakult a nóta klub, amely azóta is közkedvelt és rendszeres program az otthonban. Vezetője és önzetlen szervezője Nyerges József. Ezen a napon a zene mellett egy pohár pezsgővel és egy szelet süteménnyel ünnepelt minden hölgy.

Márciusban szép műsort készítettünk a Nemzeti ünnepünkön, melyen az otthon lakói mondták el kedvenc verseiket. A himnusz közös éneklése könnyeket csalt sokunk arcára. Március hónapban, a Költészet Világnapján a mentálhigiénés munkatársak műsorának örülhettünk, melyben kedvenc verseiket olvasták fel.

Áprilisban az első meleg délutánon az udvaron sütöttünk több száz palacsintát közösen. Gábor bácsi 18 db-ot evett meg, de Veronka néni sem sokkal maradt le mögötte.  A lekvárt a hozzátartozók és a Némethné Giczi Anita adta a tojást pedig a jánossomorjai Horváth Ferenc.

Megünnepeltük a magyar Költészet napját, majd a hónap második felében egy nagy rendezvényt tartottunk, melyre meghívtuk a szomszéd óvodába járó gyermekeit is. Kutya ügyességi bemutatót láthattunk, majd a rajkai Ádám Család Lovas Tanyája érkezett, két szép és nyugodt lovával az intézmény udvarára. A gyerekek lovagoltak mi pedig felelevenítettük őket nézve a régi élményeket, emlékeket gyermekkorunkról és családjainkról.

A Méhek Világnapján, április végén Dr. Nagy István akkori mosonmagyaróvári polgármester látogatott meg bennünket és tartott előadást a méhek életéről és a méhészkedésről. Előadása közben, teát és mézes süteményt fogyasztottunk. Dr. Nagy István jelenlegi államtitkár saját mézével ajándékozott meg bennünket, ami egy későbbi összejövetelre készített sütemény alapanyagává vált.

A május is sok érdekes és örömteli programot tartogatott a számunkra. Az anyák napi műsor belsőséges hangulatát a május 12-én megtartott Madarak és Fák napja követte Nagy Kornél interaktív madártani előadásával.

Május közepén hozzátartozókkal és önkéntesekkel együtt végeztük el a kerekes székek karbantartását. A jó hangulatú „munkás” délelőttöt sokáig emlegették jó érzéssel az otthonban élő férfiak. A megjavított, útrakész járművekkel május végén a Duna partra mentük szalonnát sütni és a Károlyházi Citerásokat hallgatni. Sok önkéntes, segítő, támogató vette ki a részét a feladatokból és így elmondhatjuk, hogy közel 100 idős ember jutott szép szabadtéri élményekhez.

Június hónapot esküvővel kezdtük. Két az otthonában élő és itt egymásra találó ember kötött házasságot. Együtt örültünk boldogságuknak és rózsaszirmokkal szórtuk tele útjukat a boldogító „igen” felé.

A hónap közepén hatalmas sátrat vertünk az udvaron és meghívtuk a mosoni, óvári, lébényi és jánossomorjai klubba járó időseket. A Theatrum ad Flexum műsorát, Nyerges József és Fazekas Ágoston zenés műsorát, Balog Veronika népdal éneklésével fűszerezve együtt hallgattuk, majd a műsor közös vacsorával zárult. Ez a program lehetőséget adott arra, hogy sok régi ismerős találjon egymásra.

Júliusban vendégségbe mentünk a Lengyári u.2. szám alatt található Idősek Otthonába és szép délutánt töltöttünk együtt. A hónap végén a Gondoskodás Alapítvány anyagi támogatásával két órás kisvonatos- dotto- kiránduláson vettünk részt a városban. Rácsodálkoztunk az új épületekre és a város szépülésére.

Augusztusban birtokba vettük az új udvarrészt, amely a Városüzemeltető KFT. és a Liszkai kertészet virágosításának köszönhetően sok színben és gyönyörűen pompázott. A zárt udvari kerengő kialakításának köszönhetően biztonságos sétákat tehettünk kerekesszékben, járókerettel illetve gyalog is.

Szeptemberben nótákon keresztül jártuk körbe Magyarországot. Énekeink Sopronról, Budapestről, Egerről és nagyon sok városról szóltak. Ezt a tudásunkat a városi Ki-mit-tud-on mutattuk be nagy sikerrel. Harmonikás kísérőnk és felkészítőnk Horváth István volt.  Szeptember közepén egy közös vidám délutánra hívtuk meg családtagjainkat. Együtt hallgattuk végig velük a zenés délutánt majd közösen vacsoráztunk az intézmény jóvoltából és a Gondoskodás Alapítvány anyagi támogatásával.

Az októberünk az Idősek Világnapja eseményei körül forgott. Köszöntések, ajándékok, versek, dalok és vidámságot, melegséget hozó események, programok sokasága követte egymást.

Az Újjáéledés Alapítvánnyal közösen az életvégi humánus ellátásra, az élethosszig tartó emberi méltóság fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet nárcisz ültetési programunkkal. Óvodásokkal, iskolásokkal együtt készítettünk képeket és az életszakaszok természetes körforgásának elfogadására irányítottuk figyelmünket.

Októberben a Festészet Világnapján híres festőinkről hallgattunk előadást és alkothattunk tehetségünknek, kedvünknek és ötleteinknek, elképzeléseinknek tetsző alkotásokat.
Novemberben a Mosoni Szépkorúak Nyugdíjas Egyesülete ajándékozott meg bennünket gyümölcs- fákkal, amit kis műsorral és a fák közös elültetésével ünnepeltünk meg.

A Gondoskodás Alapítvány támogatásával a téli időszak egészségügyi nehézségeire felkészülve Egészségnapot tartottunk, vetélkedővel és egészséges ételek kóstolójával. Ittunk gyömbéres italt és ettünk gyümölcsös pudingot és zöldséges maffint.

A december és a vele érkező Advent és Karácsony lelkiekben nehéz hónap valamennyi itt élő idős számára. Az év összegzés mindig élet összegzés is egyben. Ebben a hónapban a sok szép műsor és közös program segítség a nehézségek, elviseléséhez. Köszönjük , hogy egész évben, de különösen ilyenkor gondolnak ránk és támogatnak bennünket.

Kívánunk családunknak és valamennyi embernek békés, lelkiekben gazdag karácsonyt és ránk is időt és figyelmet szánó sikeres új esztendőt.


Az Aranykor Idősek Otthona, Idősek Otthona és Idősek Gondozóháza lakóinak nevében:
Giczi Erna – Bentlakásos intézmények vezetője és dolgozói